časopisi panorama logotip panorama  
Domov O nas Novinarski kotiček Kazalo  
 
iskanje
POGLAVJA
Tednik Panorama
Arhiv novic-člankov do 9/2014
Novice-Aktualno-Zanimivo
Razni intervjui
Urednikov izbor člankov
Galerije fotografij
Napoved dogodkov
Za oglaševalce
ANKETA
Kdaj naj županski kandidati obelodanijo svojo odločitev?

rezultati anket
oddaj mali oglas
PRIJAVA/ODJAVA eNOVIC
Želite prejemati eNovice (aktualne dogodke, intervjuje, članke ... spletne strani tednikPanorama.si?
[preberi več ali pa se prijavi/odjavi]
Panorama št. 1330, 22.2.2018 Tednik PANORAMA v novi, 1330. številki med drugim prinaša:
INTERVJU: Mag. Damjan Kvas - oplotniški občinski svetnik
MEDOBČINSKI OTROŠKI PARLAMENT
SPOMINSKA SLOVESTNOST NA DEDNEM VRHU
SMUČARSKI SKOKI V BREZJU PRI POLJČANAH
KDO SO OBČINSKI NAGRAJENCI OBČINE SLOVENSKA BISTRICA?
IZJEMEN USPEH ASJE MAJHEN NA PODROČJU GEOGRAFIJE
OBISK NADŠKOFA ALOJZA CVIKLA V LAPORJU
TRIJE PRAGERČANI NA RAJSKEM OTOKU
PROVOKATIVNO FOTO ZIJALO

… in še veliko zanimivega branja v novi številki tednika Panorama!
HITRI KONTAKTI
Uredništvo tednika Panorama
+386 2 805 00 80
Marketing
+386 2 805 00 74
Jurij Moličnik,
grafično oblikovanje

+386 2 805 00 78
Slikarka Bernardina Paj

Umetnica v pravem pomenu besede

Slikarka Bernardina Paj*Imajo vas za eno izmed najboljših ljubiteljskih slikark tega področja. Kaj vam to pomeni?
"Vsaka slika je del mene, moja izpoved, ki jo s čopičem in barvo prelijem na platno ali na papir. Vsako sliko naredim tako, da jo cenim. In ko ugotovim, da jo cenijo tudi drugi, sem zadovoljna."

*Se nam lahko na kratko predstavite?
"Rodila sem se leta 1937 v Podložah na Ptujski Gori v delavski družini. Oče Feliks in mama Pavla Gojkovič sta z veliko ljubeznijo in odrekanjem vzgojila osem otrok. Imela sta sedem svojih otrok, skrbela pa sta tudi za nečakinjo. Bila sem najstarejša med sedmimi otroki. Štiri razrede osnovne šole sem končala na Ptujski Gori, nižjo gimnazijo pa v Majšperku. Med srečneži, ki so odšli naprej na šolanje, sem bila tudi jaz. Vpisala sem se na učiteljišče in ga tudi uspešno končala. Kot učiteljica razrednega pouka sem se zaposlila v Makolah. Dolga leta sem učila učence od prvega do petega razreda, a vedno sem rada tudi risala in slikala."

*Bili ste učiteljica razrednega pouka, kjer ste učili tudi likovno vzgojo. Zakaj ste se odločili za študij likovne vzgoje?
"Želja po likovni izobrazbi je bila tako močna, da sem se odločila za študij na PA v Mariboru, kjer sem leta 1980 tudi diplomirala. Moj mentor je bil prof. Bojan Golija."

*Kot likovna pedagoginja ste v svet likovnega ustvarjanja uspešno vodili učence od tretjega do osmega razreda. Kako vam je to uspelo?
"Sama neizmerno rada slikam in rišem. Ljubezen do likovnega izražanja sem prenesla tudi na učence. Pri likovni vzgoji so učenci pod mojim vodstvom začeli spreminjati odnos do tega predmeta in tisti, ki so se našli na likovnem področju, so bili uspešni."

*Nastala so številna likovna dela, ki so dobila priznanja in nagrade doma in v tujini. Katerih nagrad svojih učencev ste bili najbolj veseli?
"Nagrad iz Indije, Argentine, Poljske, Novega Sada, Šoštanja, Škofje Loke, Šentjurja, Zagreba, banke, železnice… Z vsako nagrado, ki jo je dobil učenec pod mojim mentorstvom, je bilo delno nagrajeno tudi moje delo. Vesela sem bila vsake nagrade, seveda pa so mi največ pomenile tiste, kjer je bila velika konkurenca."

*Z učenci ste se udeleževali tudi likovnih kolonij. Katerih?
"Škofja Loka je bila pobratena s Smederevsko Palanko, tako smo se vsako drugo leto udeležili kolonije, vsako drugo leto pa je potekala kolonija v Škofji Loki. Dobro se spomnim Kostanjevice, kjer je potekal Grafični bienale. Bili smo tudi udeleženci kolonij v Šentjurju pri Celju. V Bitolo smo bili kar nekajkrat povabljeni. Zveza prijateljev mladine pa je krila stroške potovanj."

*Na kakšen način pa ste se lahko vključili v kolonijo?
"Nekajkrat smo se prijavili na razpis, potem pa, ko smo bili prepoznavni, so nas v kolonije že kar vabili."

* Kot učiteljica ste bili znani po vnašanju novitet pri pouku. Vedno ste hoteli nekaj več. Pogosto ste iskali nove metode …
"Že kot učiteljica razrednega pouka sem v prvem razredu, v prvih dveh mesecih, delala poskusno brez ocen. Takrat je to veljalo kot nekaj posebnega in sem s svojimi odločitvami seznanila tudi ravnatelja. Tedanji ravnatelj Julij Lončarič mi je dal zeleno luč in lahko sem svojo idejo uresničila. Še dobro se spominjam učencev, ki niso in niso mogli začeti pisati. Če bi imeli ocene, bi bilo veliko enk, učenci pa so se počasi, brez pritiska opismenili. To je bilo še takrat, ko si še misliti nismo mogli, da bi lahko bilo kaj brez ocen. Med posameznimi urami smo imeli minute sprostitve, da je bilo delo bolj uspešno."

* Tudi kot likovna pedagoginja ste vnašali novitete.
"Vedno se je moralo dogajati kaj novega. Pri likovni vzgoji pač ni smelo biti dolgočasno. Lastna ustvarjalnost mi je prišla kar prav. Tu je bilo raziskovanje, eksperimenti, uporaba novih tehnik, novih materialov - ustvarjanje skupaj z učenci."

* Od kod v vas ta dar po novostih?
"Odkar pomnim smo doma risali, sami smo izdelovali voščilnice, okraske, igrače iz raznih materialov in to sem dobila po mami."

* Na mamo vas vežejo lepi spomini. Ste imeli lepo otroštvo?
"Bili smo številna družina, živeli smo skromno. Ker je bilo veliko otrok, smo imeli doma kravo, tako da smo imeli vedno mleko. Mama je bila gospodinja, ki je za nas vedno vse doma pridelala. Imeli smo njivo in vrt, ki sta bila vedno vzorno obdelana. Mama je tudi pisala pesmi in če bi imela možnost, bi bila verjetno znana pesnica."

* Kaj pa oče?
"Oče je bil dober in deloven. Kot kovač je po službi kmetom kaj popravil, podkoval konje. Sicer pa je igral pri "glasni muziki", kot so takrat imenovali godbo na pihala. Igral je trompeto in bugarijo."

* Izhajate torej iz zanimive družine?
"Pri nas smo veliko prepevali, se pogovarjali in skupaj uživali v naravi, gobarili, nabirali borovnice … Knjige so bile naše zveste prijateljice. Za časa vojne je dr. Peče s Ptujske Gore imel skrite knjige na našem podstrešju, pod podom. Ko smo to odkrili otroci, se kar nismo ločili od knjig. Vsi smo ogromno brali. Imeli smo knjižnico."

* Ko ste prišli v Makole, ste pokazali, da imate tudi druge ročne spretnosti.
"Vsa dekleta smo doma šivala, kvačkala, pletla. To nas je naučila mama. In kako smo pri tem uživale. Neizmerno smo se veselile večerov, ko smo skupaj sedle in ustvarjale. Takrat smo si lepe stvari morale narediti same."

* Danes je drugačen tempo življenja. Večere navadno preživimo ob gledanju televizije. Pletejo le še starejši …
"Toliko bolj žalostna sem, ko opažam, da mlade družine pozabljajo, kako pomembno je, da čas preživiš s svojim otrokom. Premalo se dela na odnosih in vzbujanju ljubezni do narave. Otroci danes v našem kraju sploh ne znajo več pozdravljati. To me boli. Temelje za lepo vedenje, odnos do dela postavijo starši."

* Tudi vi imate sina, ki ima že svojo družino. Ste z njimi tudi tako povezani, kot je bila povezana vaša družina?
"Sin je ljubitelj glasbe in slikarstva, njegova družina obiskuje razstave, koncerte in pogosto imamo skupne interese, kar nas povezuje. Rad je v naravi, planinari, smuča, odkriva morske globine."

* Mož je upokojen gradbenik, vi upokojena učiteljica. Kako preživljata čas?
"Z možem Ivanom živiva dokaj usklajeno. Imava iste interese - skupaj planinariva, uživava v naravi. Mož je tudi alpinist. Dolgčasa ne poznava. Mož tudi malo mizari, jaz pa slikam."

* Kdaj pa najdete čas za slikanje?
"To so posebni dnevi. Navdih navadno dobim v naravi. Ko začutim, da bi slikala, si pač vzamem čas. Tudi na srečanju članov sekcije slikamo."

* Ste članica likovne sekcije DPD Svoboda Majšperk in KUD Forma viva Makole.
"Uživam pri slikanju in v sekciji lahko to deliš z drugimi. Udeležujem se likovnih delavnic, slikarskih kolonij in ex tempor."

* Dobili ste več priznanj in nagrad. Katera vam največ pomeni?
"Sem dobitnica dveh certifikatov Zlata paleta Zveze likovnih društev Slovenije. Za pedagoško delo mi veliko pomeni državna nagrada za likovno vzgojo, ki sem jo dobila v Novem Sadu. Vsako priznanje ali nagrada pa sta potrditev, ki jo na nek način ceniš, pa četudi je majhna."

* Imajo vas za izrazito slikarko, saj strokovnjaki trdijo, da četudi se ukvarjate z grafiko, izberete "slikarsko" grafično tehniko, to je monotipijo.
"Slikam res izredno rada. Moje najljubše tehnike so akvarel, gvaš, akril ali olje na platno. Monotipijo in linorez vse redkeje izbiram."

* Imate poseben način slikanja, po katerem ste prepoznavni. Kaj je tisto, kar vas je naredilo tako prepoznavno?
"Slikam z debelejšim čopičem, kar mi omogoča pristnejšo slikarsko izražanje. Slikam v raznih kontrastih, z izborom barv, ki medsebojno učinkujejo in ustvarjajo ekspresionistično liričnost."

* Vsebinsko so vam blizu krajine in tihožitja.
"Vsaka slika je del mene. Zavedam se minevanja vsega lepega in vse želim ohraniti na svojih platnih. Od vsake slike se zelo težko ločim, ker je v vsaki sliki neka moja izpoved, ki jo nekateri razberejo, drugi pač ne."

* Sodelujete na društvenih, medobmočnih in republiških razstavah. Ali sodelujete tudi na razstavah v okviru sekcij?
"Sodelujem z likovno sekcijo v Slovenski Bistrici, likovno sekcijo KUD Angel Besednjak Maribor, likovniki iz Ljubljane, likovno sekcijo DPD Svoboda Majšperk, likovno sekcijo KUD Forma viva Makole in skupno tudi razstavljamo."
Čim več navdiha in ustvarjalne energije vam želimo. Makolčani smo srečni, da vas imamo in ponosni smo na vas.

15.11.2007 [Število ogledov: 758]

  STATISTIKA
danes smo: 24.3.2019, 12:34:22
vaš IP naslov: 54.87.18.165
števec: 5168791
Srecanje 11 nov slb  36 sportnik poljcane  25  resize Stajerc v ljubljani  2 PustneMaske  22
NAROČI SE NA TEDNIK PANORAMA
©2007 TednikPanorama.si (Impos d.o.o.) - vse pravice pridržane | podajšanje in registracija domen