časopisi panorama logotip panorama  
Domov O nas Novinarski kotiček Kazalo  
 
iskanje
POGLAVJA
Tednik Panorama
Arhiv novic-člankov do 9/2014
Novice-Aktualno-Zanimivo
Razni intervjui
Urednikov izbor člankov
Galerije fotografij
Napoved dogodkov
Za oglaševalce
ANKETA
Kdaj naj županski kandidati obelodanijo svojo odločitev?

rezultati anket
oddaj mali oglas
PRIJAVA/ODJAVA eNOVIC
Želite prejemati eNovice (aktualne dogodke, intervjuje, članke ... spletne strani tednikPanorama.si?
[preberi več ali pa se prijavi/odjavi]
Panorama št. 1330, 22.2.2018 Tednik PANORAMA v novi, 1330. številki med drugim prinaša:
INTERVJU: Mag. Damjan Kvas - oplotniški občinski svetnik
MEDOBČINSKI OTROŠKI PARLAMENT
SPOMINSKA SLOVESTNOST NA DEDNEM VRHU
SMUČARSKI SKOKI V BREZJU PRI POLJČANAH
KDO SO OBČINSKI NAGRAJENCI OBČINE SLOVENSKA BISTRICA?
IZJEMEN USPEH ASJE MAJHEN NA PODROČJU GEOGRAFIJE
OBISK NADŠKOFA ALOJZA CVIKLA V LAPORJU
TRIJE PRAGERČANI NA RAJSKEM OTOKU
PROVOKATIVNO FOTO ZIJALO

… in še veliko zanimivega branja v novi številki tednika Panorama!
HITRI KONTAKTI
Uredništvo tednika Panorama
+386 2 805 00 80
Marketing
+386 2 805 00 74
Jurij Moličnik,
grafično oblikovanje

+386 2 805 00 78
Direktorica zavoda za kulturo Herta Žagar

Naj se vrata gradu na široko odprejo

Herta ZagarVprašanja so seveda deževala, saj je Herta Žagar, od 1. julija letos nova direktorica Zavoda za kulturo Slovenska Bistrica, bila že od imenovanja naprej na vrhu seznama Panoraminih intervjuvancev. Po dobrih štirih mesecih je pristala odgovoriti na vprašanja za vsebino obeh najodgovornejših ustvarjalcev tednika.

* Kakšni so vaši vtisi po prevzemu Gradišnikove dediščine v osrednji kulturni ustanovi občine?
"Gospod Gradišnik je grad pripeljal na takšno raven, da lahko zdaj res začnemo delati na vsebini. Zame osebno je to bila prava odločitev, saj se na novem delovnem mestu zelo dobro počutim, tukaj se najdem. Sicer ne bi niti oddala prijave."

* Nekaj neprijetnih okoliščin s pritožbo zaradi vašega imenovanja vas ni hudo motilo?
"Že kot človek sem takšna, da takšne situacije sprejemam kot sestavni del življenja. Tega ne jemljem preveč dramatično. Sploh me ni iztirilo, pa tudi sicer sem pripravljena še na marsikaj."

* Prihajate iz šolstva, vendar ste v kulturi vseskozi aktivno delovali. Kako?
"Po enajstih letih poučevanja razrednega pouka na Spodnji Polskavi in enajstih letih na OŠ Pohorskega odreda sem se odločila za spremembo. Kultura je moja življenjska opredelitev, saj sem bila med ustanovitelji KUD Matiček na Spodnji Polskavi pred desetimi leti. Že prej sem kot mentorica vodila dramski skupini na obeh šolah, kjer sem poučevala. V ljubiteljski kulturi me je zanimala režija, scenografija, dramaturgija, glasbena oprema in kostumografija, igrala pa nisem nikoli. Zelo spoštujem amatersko delo v kulturi."

* Zakaj se pri nas ne da preživeti s profesionalnim igralstvom?
"To je trend komercializma. Če si pravi igralec, niti nimaš te žilice, da bi se znal dobro prodati poklicnemu gledališču."

* Nedavni mednarodni simpozij o sv. Martinu je bil doslej najodmevnejši dogodek v soorganizaciji vašega zavoda. Kako ga sami ocenjujete?
"Po organizacijski, logistični in vsebinski plati je simpozij terjal profesionalni pristop. Temu primerno smo se odzvali in odzivi to potrjujejo. Zagotovo to ni bil zadnji takšen podvig, saj smo se prepričali, da zmoremo takšne zalogaje. To je zasluga prav vseh sodelujočih, ki so se zelo izkazali."

* Protokol simpozija je bil na najvišji ravni. Kako je sicer s tem?
"Državni protokol na nekaterih prireditvah narekuje posebne pristope, tokrat pa je Društvo poslanstva sv. Martina izrazilo svoje želje in pričakovanja, ki smo jih v celoti izpolnili. Poudarila bi, da je naš kader izjemno usposobljen, razvita je pripadnost kolektivu. To jim je uspel privzgojiti gospod Gradišnik, med simpozijem pa so aktivno sodelovali prav vsi, vseh devet zaposlenih v zavodu."

* Kako je z vrhunskimi kulturnimi nastopi na Starobistriških večerih?
"Ti so postali razpoznavni znak bistriškega gradu. Ne boste verjeli, koliko ponudb že zdaj imamo za Starobistriške večere!? Visoka raven bo zagotovo ostala, toda osebno bi raje imela manj prireditev, pa tiste na vrhunski ravni."

* Muzejske zbirke so vaba za številne obiskovalce. Boste še dopolnjevali ponudbo?
"Nekaj razmišljamo o tem, vendar se vsaj v prihodnjem letu na tem področju ne bo nič spremenilo. Posamezne zbirke so različno vabljive. Presenečena sem, da toliko obiskovalcev zanima zbirka lutk z vsega sveta. Ingoličevo sobo bo treba oživeti v nekakšno čitalnico, seveda v skladu s stroko in zavezo, ki jo je Stane Gradišnik sklenil s pisateljem in njegovo družino."

* Kako ste zadovoljni z odzivom obiskovalcev na prireditvah v gradu?
"Tistih, ki si želijo samo visoke in profesionalne kulture, je v Slovenski Bistrici bolj malo. Več je tistih, ki bi raje populistično kulturo. Osebno se zavzemam za postopno vzgojo kulturnega občinstva. Navezala sem stike z avtorji izvirnega pristopa k promociji gradu, prvi poskusi so presenetljivo dobri. Sodelujemo z združenjem avstrijskih gradov in poskušamo upoštevati tudi njihove izkušnje. Skratka, tu je mogoče narediti marsikaj."

* Kaj vse sodi v grad, na notranje ali zunanje grajsko dvorišče?
"Vse res ne sodi semkaj. Gre za kulturni spomenik najvišje kategorije, zato sem pred kratkim zavrnila možnost komercialnega snemanja, čeprav bi s tem celo dobro zaslužili. Vsega ne bomo dovolili v Viteški dvorani, ki je reprezentančen prostor daleč naokrog. Med številnimi obiski, ki sem jih v teh mesecih sprejela, pa žal ni bilo predstavnikov teniškega kluba, saj se moramo dogovoriti o prihodnosti igrišč znotraj grajskega obzidja. Z nikomur se ne bo treba prepirati, vendar moramo v prvi vrsti ohranjati kulturno dediščino. Tudi za Pristavo obstajajo načrti o tem, kaj bi se lahko dogajalo v njej. Kruto je, da prostori bivše grajske restavracije propadajo. Razmišljamo o sodelovanju na razpisih za evropska sredstva."

* Zavod za kulturo je pomemben dejavnik na področju turizma. S kom boste sodelovali?
"Edina rešitev je v skupnem sodelovanju vseh, ki tako ali drugače delujejo na području turizma. Po kapljicah. Žal nimamo profesionalnih izvajalcev, možnost sodelovanja je zelo široka. V to bomo vložili kar nekaj energije. Za november in december je veliko zanimanja za poslovne sprejeme predvsem zunaj občine, z mariborskega in celjskega konca želijo pripraviti srečanja v tem gradu. Parkirišča so na voljo na Čopovi ulici, ki ni predaleč. Ne smemo pozabiti na muzej na Osankarici, vendar je planinski dom zdaj prevzel novi lastnik in se bo treba še uskladiti. Obdržali bomo organizacijo pomembnejših občinskih prireditev."

* Kakšne zamisli vam ta hip rojijo po glavi?
"Brez skrbi, idej ne bo hitro zmanjkalo. Iskreno sem vesela, da smo se hitro ujeli s sodelavci zavoda, da so sprejeli drugačne metode dela, kot so bili vajeni. Pripravljamo več novosti, tudi Grajski stolpec v Panorami je ostal in zanj zelo vestno skrbi Silvo Husu. Razmišljam o popestritvah, radi bi predstavili roman Ferija Lainščka Petelinji zajtrk, rada bi ... Vsega vam ne smem izdati. V domačem kraju pa ob prihajajoči deseti obletnici KUD Matiček snujemo oživitev predstave Matiček se ženi v stari igralski zasedbi. Za vse je premalo časa."

* Kaj pa družina, je sploh kaj skupaj?
"Z Janijem nekako usklajujeva obveznosti. Kot minister je veliko odsoten, na srečo je iz Ljubljane do doma kratka pot."

* Ste že bili kdaj ob možu, na kakšnem državniškem sprejemu?
"Ne, čeprav sem za to imela priložnost. Toda, kdo bi doma pazil na otroke ... No, sedaj so že starejši. Nejc je v drugem letniku Škofijske gimnazije Maribor, Tina je v šestem, Emica pa v prvem razredu osnovne šole. Zdaj je že lažje."

26.10.2007 [Število ogledov: 1579]

  STATISTIKA
danes smo: 20.4.2019, 16:43:18
vaš IP naslov: 18.232.147.215
števec: 5255053
IMG 4752 10 01 29 sportnikSLB09 255 Stajerc v ljubljani  6 Makolski gasilci kombi  9
NAROČI SE NA TEDNIK PANORAMA
©2007 TednikPanorama.si (Impos d.o.o.) - vse pravice pridržane | stran gostuje sloHOST