časopisi panorama logotip panorama  
Domov O nas Novinarski kotiček Kazalo  
 
iskanje
POGLAVJA
Tednik Panorama
Arhiv novic-člankov do 9/2014
Novice-Aktualno-Zanimivo
Razni intervjui
Urednikov izbor člankov
Galerije fotografij
Napoved dogodkov
Za oglaševalce
ANKETA
Kdaj naj županski kandidati obelodanijo svojo odločitev?

rezultati anket
oddaj mali oglas
PRIJAVA/ODJAVA eNOVIC
Želite prejemati eNovice (aktualne dogodke, intervjuje, članke ... spletne strani tednikPanorama.si?
[preberi več ali pa se prijavi/odjavi]
Panorama št. 1330, 22.2.2018 Tednik PANORAMA v novi, 1330. številki med drugim prinaša:
INTERVJU: Mag. Damjan Kvas - oplotniški občinski svetnik
MEDOBČINSKI OTROŠKI PARLAMENT
SPOMINSKA SLOVESTNOST NA DEDNEM VRHU
SMUČARSKI SKOKI V BREZJU PRI POLJČANAH
KDO SO OBČINSKI NAGRAJENCI OBČINE SLOVENSKA BISTRICA?
IZJEMEN USPEH ASJE MAJHEN NA PODROČJU GEOGRAFIJE
OBISK NADŠKOFA ALOJZA CVIKLA V LAPORJU
TRIJE PRAGERČANI NA RAJSKEM OTOKU
PROVOKATIVNO FOTO ZIJALO

… in še veliko zanimivega branja v novi številki tednika Panorama!
HITRI KONTAKTI
Uredništvo tednika Panorama
+386 2 805 00 80
Marketing
+386 2 805 00 74
Jurij Moličnik,
grafično oblikovanje

+386 2 805 00 78
Stolpec državnega poslanca:

Čas skupnih praznovanj ali delitev?
Spomladanski čas in še posebej mesec maj dajeta ljudem posebno energijo. V naravi vse brsti, cveti in se razvija, to pa vedno daje navdih za velika dejanja in praznovanja. Znamenit češki pesnik, Prešernov sodobnik, Karel Hynek Macha, je mesecu maju posvetil čudovito pesnitev Maj. Pozneje so se v maju zgodili veliki dogodki, pomembni za vse nas, ki se jih spominjamo s praznovanji: od dneva upora preko 1. maja, praznika dela, ter 9. maja, dneva zmage nad nacifašizmom, kar danes praznujemo kot dan Evrope, do13. maja, dne, ko je padel Tigrovec Danilo Zelen, prva žrtev boja zoper okupatorja na Slovenskem.
Obletnic in proslav je toliko, da je kljub praznikom potrebno narediti prednostno listo. S prijatelji smo se dogovorili, da se udeležimo 1. Šarhovega pohoda in Festivala miru. Obetajoč naslov! Predvsem sem bil ob dnevu upora vesel, da so pohod po zgodovinskih poteh poimenovali po Šarhu, saj ga kot klasičnega nacionalnega junaka pogosto omenjam ob dogodkih z državotvorno vsebino. Morda čutim do Šarha posebno hvaležnost in bližino tudi zato, ker je ta zavedni pohorski kmet v prvih dneh okupacije v mariborskih Meljskih kasarnah skusil teror okupatorja in delil usodo z mojim očetom. V prvem valu aretacij so Nemci v Meljske kasarne strpali tiste zavedne Slovence, ki so jih določili za selitev, ker so v njih videli oviro pri ponemčenju Štajerske. Ob dnevu upora si hvaležen spomin zaslužijo vsi, ki so se v različnih obdobjih borili proti okupatorju, za svobodo, za domovino, za demokracijo in človekove pravice, kajti ti boji so nam prinesli današnjo svobodno in samostojno Slovenijo. To so vrednote, na katerih se dan
es gradi mir, kar je bilo tudi sporočilo organizatorjev Festivala miru.
Tega sporočila pa niso razumeli tisti redki posamezniki, ki so zažvižgali ob omembi Jožeta Pučnika ter njegovega boja za demokracijo in zoper maščevalnost.
Te vrednote in prizadevanja za spravo ter strpnost brez maščevalnosti je še posebej poudaril predsednik republike Danilo Türk na osrednji državni proslavi, ki je bila na dan upora v Begunjah na Gorenjskem. Predsednik je mislec z izredno širino duha. Pozorno sem ga poslušal in se strinjal z njegovimi sporočili, ki jih je polagal na srce vsem Slovencem. S predsednikom Türkom sva v prijateljskih stikih še iz dijaških časov, ko sva se na II. gimnaziji Maribor znašla skupaj v krožku OZN, kar je bil za oba začetek bolj resnega spremljanja mednarodne politike. Zato mu ob dobrih mislih s ponosom ploskam.
Žal mu ob jasnih besedah, ki so se dotikale naše polpretekle zgodovine, ni zaploskal noben poslanec iz vrst Socialnih demokratov in stranke Zares, saj jih na proslavi ni bilo. Upam, da ni šlo za nasprotovanje pogledom predsednika ob tako pomembni tematiki. Opozicijske stranke so namreč že nekajkrat pokazale, da jim neodvisnost, samostojna in nadstrankarska drža predsednika države ni všeč, najbolj očitno pa z nasprotovanjem predsednikovemu predlogu kandidatov za ustavne sodnike. Upam pa, da se vsi strinjamo z ugotovitvijo, izrečeno na proslavi praznika dela, da je dobiček podjetij, za katerega so zaslužni tako delavci kot menedžerji, pogosto nepravično razdeljen in kaže na nedostojno urejeno razmerje med nosilci kapitala in delavci.
Čeprav je za nami teden, nabit s spomini in praznovanji, pa se ni samo praznovalo. Na različne načine se je slovenska javnost in politika ukvarjala s problematiko odnosov s sosednjo Hrvaško. Nezadovoljstvo z enostranskim ravnanjem sosedov je v dobršni meri skalilo praznično vzdušje. Vse skupaj pa ni zmotilo ritma našega predsedovanja EU.
Vesel sem, da od številnih tujcev, ki jih srečujem, v tej zvezi slišim samo pohvale.
Jožef JEROVŠEK,
državni poslane


7.5.2008 [Število ogledov: 193]

  STATISTIKA
danes smo: 19.6.2019, 9:19:4
vaš IP naslov: 54.210.158.163
števec: 5435795
NV  0187 Sportnik leta oplotnica 07  1 Turisticne niti srednja sola SLB  11 10 01 29 sportnikSLB09 410
NAROČI SE NA TEDNIK PANORAMA
©2007 TednikPanorama.si (Impos d.o.o.) - vse pravice pridržane | izdelava spletnih strani